Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

DONATE

Φωνές ενωμένες για την αλλαγή στην Ελλάδα: Μέσα στο 2ο Ετήσιο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη (Σολούν)

Η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD), η κορυφαία παγκόσμια μη κομματική, μη πολιτική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που συνηγορεί υπέρ των Μακεδόνων, συνεργάστηκε με το Μακεδονικό Κίνημα για την Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας NPO «Krste Misirkov» με έδρα την Ελλάδα για να φιλοξενήσει το 2ο Ετήσιο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Θεσσαλονίκης (Solun). στις 19 Οκτωβρίου 2024. Αυτή η εντυπωσιακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Solun), Ελλάδα, επιδίωξε να ενδυναμώσει τις φωνές των μειονοτήτων και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες τις κοινότητες, εστιάζοντας στη συνεργασία, τον διάλογο και την πολιτιστική διατήρηση, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 120 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών γλωσσικών και πολιτιστικών ομάδων έχουν παρευρεθεί στο Φόρουμ.

Εναρκτήριες αναφορές

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, θρησκευτικός ηγέτης της Μακεδονικής Ορθόδοξης κοινότητας στην Ελλάδα για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, άνοιξε το φόρουμ τονίζοντας τη σημασία γεγονότων όπως αυτές για την προώθηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας. Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το UMD και τους Μακεδόνες στο εξωτερικό, που ενίσχυσαν τις φωνές των Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ευχαρίστησε τη διασπορά για την υποστήριξη της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Sveta Zlata Meglenska στην Αριδαία (S’botsko), τη μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα που προσφέρει εβδομαδιαίες λειτουργίες στα Μακεδονικά. Μοιράστηκε την ελπίδα του για την ημέρα που το ελληνικό κράτος θα επιτρέψει την πλήρη εγγραφή της εκκλησίας ως θρησκευτικής κοινότητας.

Η Δρ. Kristina Bundra, Γραμματέας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του UMD, η οποία ταξίδεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανοίξει το φόρουμ, δήλωσε: «Είναι ωθητικό να βλέπεις τόσες πολλές κοινότητες να ενώνονται με ένα κοινό όραμα. Αυτό το φόρουμ καταδεικνύει ότι όταν ενωνόμαστε πέρα ​​από τα σύνορα και επιδιώκουμε κοινούς στόχους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους, προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια για τις μειονότητες παντού».

Ο διευθυντής του UMD Μακεδονίας και Ευρώπης, Gordan Jordanov, επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα, προσθέτοντας: «Οι συλλογικές μας προσπάθειες σήμερα καταδεικνύουν τη δύναμη της ενότητας μεταξύ των κοινοτήτων μας. Μαζί, μπορούμε να χαράξουμε έναν δρόμο προς την αναγνώριση και την προστασία των δικαιωμάτων και της ταυτότητάς μας, με θεμέλιο την αλληλεγγύη».

Πάνελ 1: Αντιμετώπιση των ιστορικών διαχωρισμών και των σημερινών προκλήσεων

Το πρώτο πάνελ επικεντρώθηκε στους ιστορικούς αγώνες των μειονοτικών ομάδων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ο καθηγητής Nikola Zhezhov τόνισε την ανάγκη για ανοιχτό διάλογο και αμοιβαία κατανόηση για τη βελτίωση των σχέσεων Μακεδονίας-Ελλάδας και την επίτευξη αναγνώρισης της μακεδονικής μειονότητας. «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η βελτίωση των σχέσεων, πέρα ​​από τους περιορισμούς της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα απαιτήσει ειλικρινή δέσμευση για ισότητα» σημείωσε.

Η Emine Palazli, που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα, τόνισε τις παραβιάσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητά της, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην εκπαίδευση και του κλεισίματος πολιτιστικών συλλόγων. «Αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ταυτότητά μας», δήλωσε.

Ο Σωτήρης Μπλέτσας, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Αρμάνων/Βλάχων, υπογράμμισε την επιθυμία της κοινότητάς του να προστατεύσει τον πολιτισμό της, λέγοντας: «Η Ελλάδα υποθέτει ότι οι μειονότητες έχουν εδαφικές αξιώσεις, αλλά θέλουμε απλώς να διατηρήσουμε τη γλώσσα και την κληρονομιά μας παραμένοντας περήφανοι Έλληνες πολίτες».

Αυτό το πάνελ, με συντονιστή τον Mario Hristovski — γνωστός για τη σειρά του στο YouTube "Mario's History Talks" για την ιστορία της Μακεδονίας και ταξίδεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρευρεθεί— ανέδειξε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της περιοχής όσον αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, τονίζοντας την ανάγκη για αμοιβαία κατανόηση. της ιστορικής πολυπλοκότητας.

Πάνελ 2: Εκπαίδευση και Πολιτιστική Διατήρηση ως Μονοπάτια Προόδου

Το δεύτερο πάνελ στράφηκε στην εκπαίδευση και τη διατήρηση του πολιτισμού ως βασικούς τρόπους για την ενίσχυση των μειονοτικών κοινοτήτων.

Ο Δρ. Hywel Glyn Lewis από το Ηνωμένο Βασίλειο συζήτησε τους παραλληλισμούς με την εμπειρία της Ουαλίας, σημειώνοντας τις συστηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ουαλοί ομιλητές και την ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου να απειλεί την Ουαλική γλώσσα. Οι γνώσεις του τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο της διατήρησης της γλώσσας για την πολιτιστική επιβίωση.

Η Sabrina Rasom από το Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο Ladin ενίσχυσε αυτό το μήνυμα, εξηγώντας πώς τα πολιτιστικά κέντρα και οι εκδηλώσεις ενσταλάζουν υπερηφάνεια στους νέους, ιδιαίτερα σε εκείνους διαφορετικού υπόβαθρου, επιτρέποντάς τους να συνδεθούν με την κληρονομιά και τους συνομηλίκους τους.

Η Elena Prvulescu, εκπρόσωπος των Μακεδόνων της Ρουμανίας, υπογράμμισε τα οφέλη της πολιτικής ένταξης για μειονοτικές ομάδες. «Η αναγνώριση των μειονοτήτων της από τη Ρουμανία έχει προωθήσει μεγαλύτερη κατανόηση και συνοχή», δήλωσε, υποστηρίζοντας παρόμοιες πολιτικές στην Ελλάδα.

Ο Pervin Hayrullah, της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, τόνισε: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για συνεργασία και προώθηση της διγλωσσίας για τη διατήρηση της κοινότητάς μας».

Αυτό το πάνελ συντόνισε ο Gordan Jordanov, ο οποίος τόνισε τον ρόλο της εκπαίδευσης και της συμμετοχής των νέων στην οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος.

Κάλεσμα για δράση και ενότητα

Το φόρουμ ολοκληρώθηκε με την υπογραφή ψηφίσματος και σχεδίου δράσης, που αντιπροσωπεύει την ενιαία δέσμευση των μειονοτήτων των Μακεδόνων, Τούρκων, Αρμάνων/Βλάχων στην Ελλαδα. Το ψήφισμα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς, να ενισχύσει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και να υποστηρίξει τη διατήρηση του πολιτισμού για να προωθήσει μια πιο ισότιμη και με σεβασμό κοινωνία. Εκπρόσωποι των μειονοτήτων Αλβανών και Εβραίων στην Ελλάδα προσκλήθηκαν στο Φόρουμ, αλλά δεν συμμετείχαν.

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την υπεράσπιση της νομικής αναγνώρισης των μειονοτήτων στην Ελλάδα, όπως των Μακεδόνων, Τούρκων, Αρμάνων/Βλάχων, Αλβανών και Εβραίων, για την προστασία των πολιτιστικών και γλωσσικών τους δικαιωμάτων. Υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη για νόμους κατά των διακρίσεων σε όλους τους τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, παράλληλα με την προώθηση των μειονοτικών πολιτισμών μέσω εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, εκπροσώπησης στα μέσα ενημέρωσης και σε δημόσιες εκδηλώσεις. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την έκκληση προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους διεθνείς φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ασκήσουν διπλωματική πίεση στην Ελλάδα. Επιπλέον, εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού θα τόνιζαν τους αγώνες των μειονοτήτων και θα διοργάνωναν πολιτιστικά φεστιβάλ και φόρουμ για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Η δημιουργία ομάδων εργασίας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών σε αυτούς τους τομείς, θα διασφάλιζαν την ουσιαστική έρευνα και πρόοδο.

Προχωρώντας προς τα εμπρός: Ένα κοινό όραμα για την ισότητα

Το 2ο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Θεσσαλονίκης (Solun) ήταν ένα ισχυρό βήμα προς την προώθηση της ενότητας και της κατανόησης μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων της Ελλάδας. Αντιμετωπίζοντας ιστορικές αδικίες και προτείνοντας συνεργατικές λύσεις, το φόρουμ έθεσε ισχυρά θεμέλια για συνεχή διάλογο και δράση. Όπως κατέληξε ο Δρ Bundra, «Η δέσμευση που είδαμε σήμερα επιβεβαιώνει τη σημασία της αλληλεγγύης στην επιδίωξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους».

Το UMD εκφράζει την εγκάρδια ευγνωμοσύνη στα μέλη και τους εταίρους του, ιδιαίτερα το Μακεδονικό Κίνημα για την Προαγωγή της Μητρικής Γλώσσας NPO «Krste Misirkov», τον Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου Τσαρκνιά και την Ευγενία Νατσουλίδου, για την υποστήριξή τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Η διοργάνωση του 2ου Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Θεσσαλονίκης (Solun) κόστισε περίπου 11.000 €. Το UMD χρηματοδοτεί αυτήν την ετήσια εκδήλωση μέσω γενναιόδωρων δωρεών από Μακεδόνες σε όλο τον κόσμο μέσω του Ταμείου μας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μακεδόνων.

Φωτογραφίες εδώ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2o Φόρουμ στην Θεσσαλονίκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - 2024

Βίντεο της εκδήλωσης, με υπότιτλους στα ελληνικά. Για να δείτε τους υπότιτλους, πατήστε πάνω στο βίντεο όπου γράφει "παρακολούθηση στο YouTube", και στην συνέχεια πατάτε στο κουμπί "υπότιτλοι", στο κάτω μέρος του βίντεο.

Η απίστευτη ανακοίνωση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα!

"Διότι είμεθα Ελληνοι εμείς... Καμία σχέση με γειτνιαζουσες χώρες έχουμε! Είμεθα και Ευρωπαίοι. Αυτοί, όχι!"      

Φωτογραφίες και βίντεο από το 1ο Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων 21-10-2023

  Απόσπασμα απο την ομιλία του Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Τσαρκνιά  και διαχειριστή της ΑΜΚΕ "Κρστε Μισίρκοβ" Σε ταβέρνα στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης

Ο αντι-μακεδονικός ρόλος της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (with translation into English)

Prot. Issue 1450 / Conclusion 1211 CONFIDENTIAL - SECRET - URGENT Information on Slavic and Vlach parishes is sought Kingdom of Greece The Holy Synod of the Church of Greece To the Most Reverend Bishops of the regions of Thrace, Macedonia and Epirus. The Holy Synod, wishing to know the number of our dioceses in which there are Slavophone and Vlach-speaking parishes, please forward, no later than the 10th of the next month of June, a detailed statement containing 1) the name of the village with such parishes, 2) the number of families which they comprise, 3) the names of each of the vicar priests, the date of their ordination and the name of  the Bishop who ordained them, their age,  marital and property status, length of service, place of origin, school qualifications, national consciousness and their national activities, native language   and finally, the type and amount of their compensation. Athens, May 24, 1939 (the names of all the Bishop at the Holly Synod foll...

Η εθνική ιδεολογία του Κρστε Μισίρκοβ που δεν επικράτησε στους Μακεδόνες

  Διαβάστε για την εθνική ιδεολογία του Κρστε Μισίρκοβ για την Μακεδονία που οι Μακεδόνες ποτέ δεν ακολούθησαν. Αφήστε τα όπλα, τις κραυγές και τα σύμβολα και πιάστε χαρτιά, μολύβια και βιβλία! Η ιστορία μας, μας διδάσκει για το μέλλον μας ως έθνος. " Ο Κρστέ Μισίρκοφ ανήκε στη γενιά των νεαρών ανδρών που βοήθησαν στον καθορισμό και στη διάδοση του «μακεδονικού ζητήματος» μέσω του επαναστατικού ζήλου της οργάνωσης που είχ ε δημιουργήθει το 1893, της «Μυστικής Επαναστατικής Οργάνωσης Μακεδονίας-Αδριανούπολης», περισσότερο γνωστή με το μετέπειτα όνομά της, «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση» ( EMEO ). Μέσα σε μια δεκαετία, η οργάνωση προχώρησε πολύ από τη συνωμοσία στην ένοπλη αντίσταση, τις τρομοκρατικές ενέργειες και μια (κακώς προετοιμασμένη) εξέγερση. Η φανατική δέσμευση των μελών της και η βία που συνδέεται με το όνομά της έδωσε ευρύτερη δημοσιότητα σε όλο το σύνολο των προβλημάτων που συνδέονται με τη Μακεδονία. Αυτό έγινε πιο έντονο μετά το 1903, όταν η απο...

Ιδρύθηκε νέα ΑΜΚΕ

Στις 18 Νοεμβρίου, 2018 ιδρύθηκε νέα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΏΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ και με το διακριτικό τίτλο "ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ", με έδρα την Αριδαία. Σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλαδα και στην Ευρώπη. Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές η μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, ιδίως: α) διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.   β) εκδόσεις CD/DVD γ) εκθέσεις κι παρουσιάσεις βιβλίων  δ) ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής. ε) καθώς και κάθε συναφής εκδήλωση. Για ...

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΙΕΦ στην Έδεσσα

   

Απόφαση Εφετείου κατά του "Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας"

Αποδεικνύεται ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μας με το ελληνικό κράτος αφου αυτό αρνείται να αναγνωρίσει εθνικές μειονότητες. Ο μόνος τρόπος για πίεση είναι να επιβαλλόμαστε όπου όσο, και όταν μπορούμε. Ώσπου να αλλαξει ο νόμος. Θα είμαστε παντού! Η ΑΜΚΕ "Κρστε Μισίρκοβ" θα συνεχίσει την δραστηριότητα της πάντα με νομιμότητα και ο, τι δεν απαγορεύει ο νόμος, θα γίνεται. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια "πύρρειος νίκη" μιας αντιδραστικής και εθνικιστικής ομάδας του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την προώθηση και την προβολή της Μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού πολιτισμού μας. https://www.dimokratia.gr/politiki/581932/mploko-efeteioy-stoys-skopianoys-istoriki-exelixi-kai-gia-ti-symfonia-ton-prespon/

Ομιλίες και συμπεράσματα από το 1ο Διεθνές Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2023 στην Θεσσαλονίκη

Μετά την πραγματοποίηση της ομολογουμένως επιτυχημένης συνάντησης στο 1ο Διεθνή Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς Συνθήκες, παραθέτουμε εδώ κάποια σημεία των ομιλιών που ακούστηκαν στην διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ. Ειδικό θέμα του Φόρουμ φέτος ήταν τα δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ελλάδα, με αφορμή την 100η επέτειο της επικύρωσης, το έτος 1923, του Πρωτοκόλλου της Κοινωνίας των Εθνών για την Προστασία των Μειονοτήτων στην Ελλάδα. Οι ομιλίες χαιρετισμού ξεκίνησαν με αυτήν του εκπρόσωπου της Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς (UMD) Meto Koloski ο οποίος, α φου χαιρέτισε και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ και ειδικά τους ομιλητές, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: “ Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε αυτό που οραματιζόμαστε να γίνει μια ετήσια συγκέντρωση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Φέτος, θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συμφωνιών. Κοιτάξτ...