![]() | ||
Για την ΑΜΚΕ Κρστε Μισίρκοβ, συμμετείχαν σε αυτή τη διάσκεψη ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, διευθυντής της ΑΜΚΕ, και ο Gordan Jordanov, διευθυντής της UMD για την Μακεδονία και την Ευρώπη | |
Οι μειονότητες στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν πολλές διαφορετικές προκλήσεις, αλλά έχουν επίσης κοινές αιτίες, και η αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους σε όλες τις μορφές της είναι μία από αυτές. Η συνεργασία για την καταπολέμηση αυτής της επιβλαβούς πρακτικής υπόσχεται να φέρει περισσότερα αποτελέσματα. Αυτό κατέστη σαφές κατά τη συνάντηση του Δικτύου των Δυτικών Βαλκανίων, που διοργανώθηκε στις 6-8 Μαρτίου 2025 στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας από την Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) με την υποστήριξη της NALAS και της R.C.C. DROM.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν κυβερνητικοί και τοπικοί εκπρόσωποι, ιδρύματα και μειονοτικές οργανώσεις από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και από τη Γαλλία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των Μειονοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια συμφώνησαν σε μια δήλωση που καλύπτει τη ρητορική μίσους, τα ζητήματα εκπαίδευσης και την κατάσταση των Ρομά.
Οι συμμετέχοντες χαιρέτησαν τη συμμετοχή της FUEN στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, προέτρεψαν τα κράτη να την καταπολεμήσουν με νομοθεσία, επιβολή και την πλήρη ισχύ του νόμου και κάλεσαν τους διεθνείς οργανισμούς να ενημερώσουν τις νομικές τους διατάξεις και να υιοθετήσουν νέα πρότυπα για την προστασία των μειονοτήτων από τη ρητορική μίσους.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η εκπαίδευση στις μειονοτικές γλώσσες είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για τα άτομα που ανήκουν σε μειονοτικές κοινότητες για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Συζήτησαν επίσης τον ρόλο που έχει η εκπαίδευση στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και κατά των διακρίσεων γενικότερα. «Τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι μειονότητες, η ιστορία, ο πολιτισμός και η γλώσσα τους να παρουσιάζονται στα πλειοψηφικά σχολικά προγράμματα εκπαίδευσης με ακριβή, ισορροπημένο, επαγγελματικό και κατάλληλο τρόπο, ενισχύοντας έτσι την κατανόηση μεταξύ της πλειοψηφίας και των μειονοτήτων», αναφέρει η δήλωση.
Η πολιτική αστάθεια και οι κοινωνικές αναταραχές συχνά φέρνουν μαζί τους μια παρακμή των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι ζωτικής σημασίας για τις μειονότητες, και είναι επίσης ουσιαστική απαίτηση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, κοινός στόχος των μειονοτικών κοινοτήτων. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι ανεξάρτητα από την εσωτερική και διεθνή κατάσταση, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της πλειοψηφίας και των μειονοτήτων πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί, και αναμένει η FUEN να διευκολύνει την καλή επικοινωνία προς το συμφέρον των μειονοτήτων και της κοινωνίας.
Η κατάσταση των μειονοτήτων Ρομά στην περιοχή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν πραγματικές λύσεις για την κατάσταση των μειονοτήτων Ρομά και τη FUEN να συνεχίσει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα αυτών των κοινοτήτων σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι συμπεριφορές κατά των Ρομά, οι διακρίσεις και η περιθωριοποίηση των κοινοτήτων των Ρομά πρέπει να καταπολεμηθούν και να εξαλειφθούν ενεργά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σύμφωνα με την ενεργό πολιτική και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων και των ιδρυμάτων των Ρομά πρότειναν να χρησιμοποιηθεί η έκφραση «αντι-Ρομά» αντί για «αντι-τσιγγανισμός» και «αντι-γυφτισμός». Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν αυτήν την πρόταση.
https://fuen.org/en/article/Addressing-hate-speech-is-a-common-cause-of-minorities-in-the-Western-Balkans
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου