Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

DONATE

Πολιτική διακρίσεων σχετικά με τις μειονοτικές γλώσσες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών που υπεγράφη στις 10 Αυγούστου 1920 μεταξύ της Ελλάδας και των δυνάμεων συνασπισμού της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, προβλεπόταν η υποχρέωση της Ελλάδας να λάβει μέτρα για την προστασία των μειονοτήτων που κατοικούν στο ελληνικό έδαφος. Η Συνθήκη των Σεβρών επικυρώθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα της 29ης Σεπτεμβρίου 1923, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Οκτωβρίου 1923 (Φύλλο Νο. 311, αριθμός 1).

Μεταξύ των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της παρούσας Συνθήκης ήταν η απαγόρευση οποιουδήποτε περιορισμού της ελεύθερης χρήσης οποιασδήποτε γλώσσας από οποιονδήποτε Έλληνα υπήκοο και η παροχή διευκολύνσεων για χρήση οποιασδήποτε γλώσσας ενώπιον των Δικαστηρίων είτε προφορικά είτε γραπτά (άρθρο 7), παροχή διευκολύνσεων για τη διδασκαλία άλλων γλωσσών, πέραν της ελληνικής, στα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης (άρθρο 9).

Παρά τις παραπάνω ρητές και δεσμευτικές υποχρεώσεις του Ελληνικού κράτους,  αυτές ουδόλως υλοποιήθηκαν. Αντιθέτως, υπήρξε μια συστηματική πολιτική αποκλεισμού των μειονοτήτων από τη χρήση και τη διδασκαλία της γλώσσας, καθεμιάς από αυτές.

Επιπλέον, από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ δεσμεύει νομικά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις με το άρθρο 22 σχετικά με το σεβασμό της γλωσσικής πολυμορφίας, ενώ το άρθρο 21 απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω γλώσσας.

Η οργάνωση Κρστε Μισιρκοβ καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά του Δήμου Έδεσσας που παραβιάζει συστηματικά τις προαναφερθείσες νομικές δεσμεύσεις και ακολουθεί μια απερίσκεπτη πρακτική απαρτχάιντ για ορισμένες ομάδες πολιτών που εκφράζουν μια πολιτιστική και γλωσσική διαφορετικότητα που αφορά στους αυτόχθονες Μακεδόνες της Έδεσσας.

Αίτημα προς τον Δήμο Έδεσσας, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, να παραχωρήσει μια τάξη σε δημόσιο σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να οργανωθούν μαθήματα μακεδονικής γλώσσας από την οργάνωση Κρστε Μισιρκοβ για το πρόγραμμα προώθησης και διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας σε εκείνους τους πολίτες που την ομιλούν σε κάποιο επίπεδο ως μητρική γλώσσα, αλλά και σε κάθε άλλο άτομο που επιθυμεί να την μάθει ως ξένη γλώσσα, απορρίφθηκε χωρίς δικαιολογία και χωρίς η Δημοτική Αρχή να λάβει υπόψη τις νομικές υποχρεώσεις του κράτους . Η οργάνωση Κρστε Μισιρκοβ θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει έναν νομικό αγώνα στα ελληνικά και, ίσως, ευρωπαϊκά δικαστήρια ζητώντας την εφαρμογή αυτών των νόμων. Εν τω μεταξύ, τα μαθήματα μακεδονικής γλώσσας γίνονται σε ιδιωτικό χώρο αλλά, προφανώς, σε πολύ περιορισμένο αριθμό μαθημάτων και μαθητών.

Αυτές οι παραβιάσεις των νόμων δεν αφορούν μόνο την δική μας οργάνωση αλλά επηρεάζουν και αρκετούς άλλους συλλόγους. Η Δημοτική Αρχή της Έδεσσας αποφάσισε να απομακρύνει από τα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου στις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τις εκδηλώσεις Καρναβαλιού κλπ., κάθε τοπικό σύλλογο που προωθεί τα τοπικά έθιμα των αυτοχθόνων Μακεδόνων και χρησιμοποιεί και προωθεί την τοπική μακεδονική γλώσσα ή διάλεκτο, αναγκάζοντας μερικούς συλλόγους να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικούς χώρους για τις εκδηλώσεις τους, διότι δεν τους παρέχεται κατάλληλος δημόσιος χώρος για το σκοπό αυτό, ενώ όλοι οι άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης βοηθούνται και υποστηρίζονται στις δραστηριότητες τους, με πολλούς τρόπους, από τον Δήμο . Ο πρωταρχικός σκοπός του Δημάρχου της Έδεσσας είναι να σταματήσει τελείως αυτές τις εκδηλώσεις των ντόπιων Μακεδόνων μέσα στην πόλη της Έδεσσας, εφαρμόζοντας απαγορευτικές πρακτικές που θυμίζουν προηγούμενα καθεστώτα στα οποία οι Μακεδόνες έζησαν οδυνηρές καταστάσεις πολιτιστικής γενοκτονίας, ειδικά στα αστικά κέντρα της Μακεδονίας.

Η υπόθεση του συλλόγου «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» κατατέθηκε για πρώτη φορά στο  ΕΔΔΑ πριν από 30 χρόνια και παρά την καταδίκη της από αυτό το Δικαστήριο, για 3 φορές, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εγγράψει νόμιμα αυτό το μακεδονικό σωματείο.

Αντιθέτως, ένα νέο μακεδονικό σωματείο «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων - Αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος» που είχε εγγραφεί νόμιμα από το Δικαστήριο της Σιντικής το Δεκέμβριο του 2017, το Πρωτοδικείο Σερρών (αριθ. 185/2019) αποφάσισε να το διαλύσει, με την κατηγορία ότι η χρήση του όρου "ντόπιοι" (αυτόχθονες) στον τίτλο και στο καταστατικό του, είναι αυθαίρετη διότι ο όρος "ντόπιοι" αναφέρεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες της πόλης των Σερρών και όχι μόνο στα μέλη ενός συλλόγου.

Για πολλές δεκαετίες, από το 1925, ο όρος "μακεδονικός" για τον αυτοπροσδιορισμό του απαγορεύτηκε στον μακεδονικό λαό που ζει στην πατρίδα του, στο ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας, έτσι ο όρος "ντόπιοι" χρησιμοποιήθηκε για να καθορίσει τους Μακεδόνες, να τους διακρίνει από όλες τις άλλες ομάδες ανθρώπων που ζουν εκεί και, κυρίως, να τους διακρίνει από τους Έλληνες που ήρθαν από την Τουρκία και μεταφέρθηκαν στη Μακεδονία μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, το 1923, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών.
Έτσι, εκείνοι που «βάπτισαν», εδώ και δεκαετίες, τους Μακεδόνες με μητρική γλώσσα τη μακεδονική ως ιθαγενείς ή ντόπιους και τη γλώσσα τους ως ντόπια, αποφάσισαν τώρα, με δικαστική απόφαση, ότι η γλώσσα μας δεν πρέπει να ονομάζεται Ντόπια!!! Αλλά ούτε και Μακεδονική.

Αυτή η κατάσταση διακρίσεων που επιβάλλεται σε ένα μέρος των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να διατηρήσουν όλες τις παραδόσεις, τα έθιμα και τη γλώσσα τους πρέπει να σταματήσει αμέσως όπως και η παραβίαση των κρατικών νόμων, με αυθαίρετες και ρατσιστικές αποφάσεις των δημοτικών αρχών, να μην επιτρέπονται πια. Αυτή η συμπεριφορά, πολύ κοντά στις καταστάσεις απαρτχάιντ, μπορεί να φέρει μόνο προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και δεν ταιριάζει σε μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τους νόμους και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2o Φόρουμ στην Θεσσαλονίκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - 2024

Βίντεο της εκδήλωσης, με υπότιτλους στα ελληνικά. Για να δείτε τους υπότιτλους, πατήστε πάνω στο βίντεο όπου γράφει "παρακολούθηση στο YouTube", και στην συνέχεια πατάτε στο κουμπί "υπότιτλοι", στο κάτω μέρος του βίντεο.

Η απίστευτη ανακοίνωση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα!

"Διότι είμεθα Ελληνοι εμείς... Καμία σχέση με γειτνιαζουσες χώρες έχουμε! Είμεθα και Ευρωπαίοι. Αυτοί, όχι!"      

Φωτογραφίες και βίντεο από το 1ο Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων 21-10-2023

  Απόσπασμα απο την ομιλία του Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Τσαρκνιά  και διαχειριστή της ΑΜΚΕ "Κρστε Μισίρκοβ" Σε ταβέρνα στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης

Ο αντι-μακεδονικός ρόλος της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (with translation into English)

Prot. Issue 1450 / Conclusion 1211 CONFIDENTIAL - SECRET - URGENT Information on Slavic and Vlach parishes is sought Kingdom of Greece The Holy Synod of the Church of Greece To the Most Reverend Bishops of the regions of Thrace, Macedonia and Epirus. The Holy Synod, wishing to know the number of our dioceses in which there are Slavophone and Vlach-speaking parishes, please forward, no later than the 10th of the next month of June, a detailed statement containing 1) the name of the village with such parishes, 2) the number of families which they comprise, 3) the names of each of the vicar priests, the date of their ordination and the name of  the Bishop who ordained them, their age,  marital and property status, length of service, place of origin, school qualifications, national consciousness and their national activities, native language   and finally, the type and amount of their compensation. Athens, May 24, 1939 (the names of all the Bishop at the Holly Synod foll...

Η εθνική ιδεολογία του Κρστε Μισίρκοβ που δεν επικράτησε στους Μακεδόνες

  Διαβάστε για την εθνική ιδεολογία του Κρστε Μισίρκοβ για την Μακεδονία που οι Μακεδόνες ποτέ δεν ακολούθησαν. Αφήστε τα όπλα, τις κραυγές και τα σύμβολα και πιάστε χαρτιά, μολύβια και βιβλία! Η ιστορία μας, μας διδάσκει για το μέλλον μας ως έθνος. " Ο Κρστέ Μισίρκοφ ανήκε στη γενιά των νεαρών ανδρών που βοήθησαν στον καθορισμό και στη διάδοση του «μακεδονικού ζητήματος» μέσω του επαναστατικού ζήλου της οργάνωσης που είχ ε δημιουργήθει το 1893, της «Μυστικής Επαναστατικής Οργάνωσης Μακεδονίας-Αδριανούπολης», περισσότερο γνωστή με το μετέπειτα όνομά της, «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση» ( EMEO ). Μέσα σε μια δεκαετία, η οργάνωση προχώρησε πολύ από τη συνωμοσία στην ένοπλη αντίσταση, τις τρομοκρατικές ενέργειες και μια (κακώς προετοιμασμένη) εξέγερση. Η φανατική δέσμευση των μελών της και η βία που συνδέεται με το όνομά της έδωσε ευρύτερη δημοσιότητα σε όλο το σύνολο των προβλημάτων που συνδέονται με τη Μακεδονία. Αυτό έγινε πιο έντονο μετά το 1903, όταν η απο...

Ιδρύθηκε νέα ΑΜΚΕ

Στις 18 Νοεμβρίου, 2018 ιδρύθηκε νέα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΏΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ και με το διακριτικό τίτλο "ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ", με έδρα την Αριδαία. Σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλαδα και στην Ευρώπη. Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές η μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, ιδίως: α) διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.   β) εκδόσεις CD/DVD γ) εκθέσεις κι παρουσιάσεις βιβλίων  δ) ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής. ε) καθώς και κάθε συναφής εκδήλωση. Για ...

Φωνές ενωμένες για την αλλαγή στην Ελλάδα: Μέσα στο 2ο Ετήσιο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη (Σολούν)

Η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD), η κορυφαία παγκόσμια μη κομματική, μη πολιτική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που συνηγορεί υπέρ των Μακεδόνων, συνεργάστηκε με το Μακεδονικό Κίνημα για την Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας NPO «Krste Misirkov» με έδρα την Ελλάδα για να φιλοξενήσει το 2ο Ετήσιο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Θεσσαλονίκης (Solun). στις 19 Οκτωβρίου 2024. Αυτή η εντυπωσιακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Solun), Ελλάδα, επιδίωξε να ενδυναμώσει τις φωνές των μειονοτήτων και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες τις κοινότητες, εστιάζοντας στη συνεργασία, τον διάλογο και την πολιτιστική διατήρηση, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 120 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών γλωσσικών και πολιτιστικών ομάδων έχουν παρευρεθεί στο Φόρουμ. Εναρκτήριες αναφορές Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, θρησκευτικός ηγέτης της Μακεδονική...

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΙΕΦ στην Έδεσσα

   

Απόφαση Εφετείου κατά του "Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας"

Αποδεικνύεται ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μας με το ελληνικό κράτος αφου αυτό αρνείται να αναγνωρίσει εθνικές μειονότητες. Ο μόνος τρόπος για πίεση είναι να επιβαλλόμαστε όπου όσο, και όταν μπορούμε. Ώσπου να αλλαξει ο νόμος. Θα είμαστε παντού! Η ΑΜΚΕ "Κρστε Μισίρκοβ" θα συνεχίσει την δραστηριότητα της πάντα με νομιμότητα και ο, τι δεν απαγορεύει ο νόμος, θα γίνεται. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια "πύρρειος νίκη" μιας αντιδραστικής και εθνικιστικής ομάδας του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την προώθηση και την προβολή της Μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού πολιτισμού μας. https://www.dimokratia.gr/politiki/581932/mploko-efeteioy-stoys-skopianoys-istoriki-exelixi-kai-gia-ti-symfonia-ton-prespon/

Ομιλίες και συμπεράσματα από το 1ο Διεθνές Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2023 στην Θεσσαλονίκη

Μετά την πραγματοποίηση της ομολογουμένως επιτυχημένης συνάντησης στο 1ο Διεθνή Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς Συνθήκες, παραθέτουμε εδώ κάποια σημεία των ομιλιών που ακούστηκαν στην διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ. Ειδικό θέμα του Φόρουμ φέτος ήταν τα δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ελλάδα, με αφορμή την 100η επέτειο της επικύρωσης, το έτος 1923, του Πρωτοκόλλου της Κοινωνίας των Εθνών για την Προστασία των Μειονοτήτων στην Ελλάδα. Οι ομιλίες χαιρετισμού ξεκίνησαν με αυτήν του εκπρόσωπου της Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς (UMD) Meto Koloski ο οποίος, α φου χαιρέτισε και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ και ειδικά τους ομιλητές, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: “ Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε αυτό που οραματιζόμαστε να γίνει μια ετήσια συγκέντρωση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Φέτος, θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συμφωνιών. Κοιτάξτ...