Μετά την αποδοχή της ΑΜΚΕ “Κρστε Μισίρκοβ” στην
FUEN, στις 30 Οκτωβρίου 2022, είχαμε 2
σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες προσκλήσεις για συμμετοχή σε διάφορες
δραστηριότητες αυτής της οργάνωσης,
στις οποίες συμμετείχαμε ως νέο μέλος.
Η πρώτη δραστηριότητα αφορά στο Φόρουμ
με τίτλο “Μειονότητες σημαίνει επιχειρηματικότητα” - η χρήση
μειονοτικών γλωσσών στις επιχειρήσεις
σε περιοχές όπου υπάρχουν γλωσσικές
μειονότητες.
То Φόρουμ πραγματοποιήθηκε
10-12 Νοεμβρίου, στην πόλη Galway της Ιρλανδίας όπου ομιλείται η ιρλανδική
(κελτική) ως δεύτερη επίσημη γλώσσα.
Ένα από τα κυριότερα σημεία του φετινού Φόρουμ Ευρωπαϊκών Μειονοτικών Περιφερειών ήταν η εκπαιδευτική επίσκεψη στα νησιά Αράν. Τα τρία μικρά νησιά θεωρούνται προπύργιο της ιρλανδικής γλώσσας και έχουν συνολικό πληθυσμό 1200 κατοίκους. Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες του Φόρουμ ξεναγηθήκαμε στο Inis Mór, το μεγαλύτερο από τα τρία νησάκια, με 750 κατοίκους. Υπάρχουν δύο δημοτικά και ένα γυμνάσιο εδώ - όλα στα ιρλανδικά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οργανώνονται, επίσης, γλωσσικές κατασκηνώσεις στα νησιά Aran, που είναι διάσημα για τα προϊόντα πλεκτών και τα προϊστορικα πέτρινα φρούρια τους, από τα οποία το πιο γνωστό, το Dún Aonghasa, χρονολογείται από το 1100 π.Χ.
Η βασική συζήτηση του Φόρουμ επικεντρώθηκε στο κατά πόσο οι μειονοτικές γλώσσες μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προβληθούν και να προβάλλουν τα προϊόντα που παράγονται σε περιοχές όπου αυτές ομιλούνται. Τα συμπεράσματα ήταν θετικά όσον άφορά αυτό το ζήτημα, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν από τους τοπικούς και κρατικούς φορείς ως προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ “Κρστε Μισίρκοβ” παρουσίασε την περίπτωση ενός εστιατορίου σε περιοχή όπου ομιλείται η μακεδονική γλώσσα ως μειονοτική, το οποίο πρόβαλλε κάποια εδέσματα της μακεδονικής παραδοσιακής μαγειρικής με την τοπική ονομασία τους, όπως είναι το “μακάλο”. Με την πετυχημένη προβολή που είχε πανελλαδικά αυτή η πασίγνωστη στους γηγενείς Μακεδόνες σάλτσα, με το μακεδονικό όνομα της, δημιούργησε μια έντονη προβολή του τόπου μας και της γλωσσικής ιδιαιτερότητας του.
Η δεύτερη δραστηριότητα οργανώθηκε από την Ομάδα
Εργασίας Σλαβικών Μειονοτήτων στην
Ευρώπη, τμήμα της FUEN, στις 17-19 Νοεμβρίου 2022 με ένα σεμινάριο.
Περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι των σλαβικών μειονοτήτων από δώδεκα διαφορετικές χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν στο Hrvatski Centar, το πολιτιστικό κέντρο των Κροατών του Burgenland στη Βιέννη/Beč της Αυστρίας.
Την επόμενη μέρα, περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι των σλαβικών μειονοτήτων στην Ευρώπη ήταν καλεσμένοι στο Hofburg της Βιέννης, την έδρα του αυστριακού κοινοβουλίου, για να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων για εθνοτικές ομάδες και μειονότητες. "Δεν πρόκειται μόνο για τη διατήρηση των μειονοτήτων, αλλά και για την ανάπτυξή τους. Οι μειονότητες χρειάζονται ορατότητα και η διγλωσσία πρέπει να είναι κάτι δεδομένο". Με τις δηλώσεις της, η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων Olga Voglauer, η οποία είναι Σλοβένα από την Καρίνθια, άνοιξε την συζήτηση με το κοινό.
Ο Nikolaus Berlakovich (κόμμα ÖVP - χριστιανοδημοκρατικό), ο ίδιος Κροάτης του Μπούργκενλαντ, τόνισε ότι η πολιτική πρέπει πάνω απ' όλα να προωθεί τις γλωσσικές και εκπαιδευτικές δεξιότητες έτσι ώστε οι νέοι να συνεχίσουν να μαθαίνουν τις μειονοτικές γλώσσες. Η υποστήριξη των μειονοτικών μέσων ενημέρωσης καθώς και η προώθηση της ψηφιοποίησης σε αυτές τις κοινότητες είναι, επίσης, ένα σημαντικό καθήκον, η εφαρμογή του οποίου θα πρέπει να επανεξετάζεται συνεχώς, είπε.
"Οι μειονότητες επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα από την αφομοίωση. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αυτοκυβερνούνται - αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσουν να ενισχύσουν τον εαυτό τους στο μέλλον", δήλωσε ο Michael Bernhard (κόμμα NEOS - Φιλελευθερισμός).
Μετά την επίσκεψη στο κοινοβούλιο, η δεύτερη μέρα του σεμιναρίου συνέχισε με μια εκδρομή με λεωφορείο στο συνοριακό τρίγωνο Αυστρίας - Ουγγαρίας - Σλοβακίας, σε τρία χωριά όπου ζουν Κροάτες του Μπούργκενλαντ. Ένα συγκεντρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα, γεμάτο με πληροφορίες εμπειρογνωμόνων από τη μειονότητα-οικοδεσπότη. Η πρώτη στάση της ομάδας ήταν στο Neudorf/Novo Selo της Αυστρίας, όπου υπήρξαν πληροφορίες για τη δίγλωσση σήμανση.
Το ταξίδι συνεχίστηκε στο Bezenye/Bizonja της Ουγγαρίας, το οποίο είναι ένα ευχάριστο παράδειγμα προώθησης της μειονότητας. Η δήμαρχος, η ίδια μέλος του πλειοψηφικού πληθυσμού αλλά υποδειγματικός υποστηρικτής της κροατικής μειονότητας, εξήγησε την αρχή της αυτοδιοίκησής τους. Τέλος, οι συμμετέχοντες απέκτησαν μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το χωριό Čunovo στη Σλοβακία, το οποίο προσφέρει μια γλωσσική ποικιλομορφία που δεν υστερεί σε καμία, καθώς πολλές διαφορετικές εθνικότητες ζουν εδώ. Η βραδιά ολοκληρώθηκε στον Οίκο Πολιτισμού με ένα τυπικό τοπικό δείπνο με τη συνοδεία μουσικής, με το παραδοσιακό κροατικό όργανο «ταμπουρίτσα».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου