Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

DONATE

Ενημέρωση για τις τελευταίες δραστηριότητες της ΑΜΚΕ “Κρστε Μισίρκοβ” για το 2022

Μετά την αποδοχή της ΑΜΚΕ “Κρστε Μισίρκοβ” στην FUEN, στις 30 Οκτωβρίου 2022, είχαμε 2 σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες προσκλήσεις για συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες αυτής της οργάνωσης, στις οποίες συμμετείχαμε ως νέο μέλος.

Η πρώτη δραστηριότητα αφορά στο Φόρουμ με τίτλο “Μειονότητες σημαίνει επιχειρηματικότητα” - η χρήση μειονοτικών γλωσσών στις επιχειρήσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν γλωσσικές μειονότητες.

То Φόρουμ πραγματοποιήθηκε 10-12 Νοεμβρίου, στην πόλη Galway της Ιρλανδίας όπου ομιλείται η ιρλανδική (κελτική) ως δεύτερη επίσημη γλώσσα.

Ένα από τα κυριότερα σημεία του φετινού Φόρουμ Ευρωπαϊκών Μειονοτικών Περιφερειών ήταν η εκπαιδευτική επίσκεψη στα νησιά Αράν. Τα τρία μικρά νησιά θεωρούνται προπύργιο της ιρλανδικής γλώσσας και έχουν συνολικό πληθυσμό 1200 κατοίκους. Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες του Φόρουμ ξεναγηθήκαμε στο Inis Mór, το μεγαλύτερο από τα τρία νησάκια, με 750 κατοίκους. Υπάρχουν δύο δημοτικά και ένα γυμνάσιο εδώ - όλα στα ιρλανδικά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οργανώνονται, επίσης, γλωσσικές κατασκηνώσεις στα νησιά Aran, που είναι διάσημα για τα προϊόντα πλεκτών και τα προϊστορικα πέτρινα φρούρια τους, από τα οποία το πιο γνωστό, το Dún Aonghasa, χρονολογείται από το 1100 π.Χ.



Η βασική συζήτηση του Φόρουμ επικεντρώθηκε στο κατά πόσο οι μειονοτικές γλώσσες μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προβληθούν και να προβάλλουν τα προϊόντα που παράγονται σε περιοχές όπου αυτές ομιλούνται. Τα συμπεράσματα ήταν θετικά όσον άφορά αυτό το ζήτημα, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν από τους τοπικούς και κρατικούς φορείς ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ “Κρστε Μισίρκοβ” παρουσίασε την περίπτωση ενός εστιατορίου σε περιοχή όπου ομιλείται η μακεδονική γλώσσα ως μειονοτική, το οποίο πρόβαλλε κάποια εδέσματα της μακεδονικής παραδοσιακής μαγειρικής με την τοπική ονομασία τους, όπως είναι το “μακάλο”. Με την πετυχημένη προβολή που είχε πανελλαδικά αυτή η πασίγνωστη στους γηγενείς Μακεδόνες σάλτσα, με το μακεδονικό όνομα της, δημιούργησε μια έντονη προβολή του τόπου μας και της γλωσσικής ιδιαιτερότητας του.

Η δεύτερη δραστηριότητα οργανώθηκε από την Ομάδα Εργασίας Σλαβικών Μειονοτήτων στην Ευρώπη, τμήμα της FUEN, στις 17-19 Νοεμβρίου 2022 με ένα σεμινάριο.

Περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι των σλαβικών μειονοτήτων από δώδεκα διαφορετικές χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν στο Hrvatski Centar, το πολιτιστικό κέντρο των Κροατών του Burgenland στη Βιέννη/Beč της Αυστρίας. 

 

Στα πλαίσια της έναρξης του 25ου σεμιναρίου των Σλαβικών μειονοτήτων της FUEN, έγινε μια παρουσίαση βιβλίου ( «Νοτιοσλαβική Βιέννη: Σχετικά με την ορατότητα και την παρουσία των νοτιοσλαβικών γλωσσών και πολιτισμών στη σύγχρονη Βιέννη», εκδ. Miranda Jakiša, Katharina Tyran) από τη Lydia Novak, που έκανε μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης της μειονότητας-οικοδεσπότη. Η μέρα έκλεισε με μια εντυπωσιακή συναυλία από το πολύγλωσσο μουσικό σχήμα «Idemo».
 

Την επόμενη μέρα, περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι των σλαβικών μειονοτήτων στην Ευρώπη ήταν καλεσμένοι στο Hofburg της Βιέννης, την έδρα του αυστριακού κοινοβουλίου, για να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων για εθνοτικές ομάδες και μειονότητες. "Δεν πρόκειται μόνο για τη διατήρηση των μειονοτήτων, αλλά και για την ανάπτυξή τους. Οι μειονότητες χρειάζονται ορατότητα και η διγλωσσία πρέπει να είναι κάτι δεδομένο". Με τις δηλώσεις της, η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων Olga Voglauer, η οποία είναι Σλοβένα από την Καρίνθια, άνοιξε την συζήτηση με το κοινό.

Ο Nikolaus Berlakovich (κόμμα ÖVP - χριστιανοδημοκρατικό), ο ίδιος Κροάτης του Μπούργκενλαντ, τόνισε ότι η πολιτική πρέπει πάνω απ' όλα να προωθεί τις γλωσσικές και εκπαιδευτικές δεξιότητες έτσι ώστε οι νέοι να συνεχίσουν να μαθαίνουν τις μειονοτικές γλώσσες. Η υποστήριξη των μειονοτικών μέσων ενημέρωσης καθώς και η προώθηση της ψηφιοποίησης σε αυτές τις κοινότητες είναι, επίσης, ένα σημαντικό καθήκον, η εφαρμογή του οποίου θα πρέπει να επανεξετάζεται συνεχώς, είπε.

"Οι μειονότητες επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα από την αφομοίωση. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αυτοκυβερνούνται - αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσουν να ενισχύσουν τον εαυτό τους στο μέλλον", δήλωσε ο Michael Bernhard (κόμμα NEOS - Φιλελευθερισμός).

 

 

 

 

 

 

Μετά την επίσκεψη στο κοινοβούλιο, η δεύτερη μέρα του σεμιναρίου συνέχισε με μια εκδρομή με λεωφορείο στο συνοριακό τρίγωνο Αυστρίας - Ουγγαρίας - Σλοβακίας, σε τρία χωριά όπου ζουν Κροάτες του Μπούργκενλαντ. Ένα συγκεντρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα, γεμάτο με πληροφορίες εμπειρογνωμόνων από τη μειονότητα-οικοδεσπότη. Η πρώτη στάση της ομάδας ήταν στο Neudorf/Novo Selo της Αυστρίας, όπου υπήρξαν πληροφορίες για τη δίγλωσση σήμανση.

Το ταξίδι συνεχίστηκε στο Bezenye/Bizonja της Ουγγαρίας, το οποίο είναι ένα ευχάριστο παράδειγμα προώθησης της μειονότητας. Η δήμαρχος, η ίδια μέλος του πλειοψηφικού πληθυσμού αλλά υποδειγματικός υποστηρικτής της κροατικής μειονότητας, εξήγησε την αρχή της αυτοδιοίκησής τους. Τέλος, οι συμμετέχοντες απέκτησαν μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το χωριό Čunovo στη Σλοβακία, το οποίο προσφέρει μια γλωσσική ποικιλομορφία που δεν υστερεί σε καμία, καθώς πολλές διαφορετικές εθνικότητες ζουν εδώ. Η βραδιά ολοκληρώθηκε στον Οίκο Πολιτισμού με ένα τυπικό τοπικό δείπνο με τη συνοδεία μουσικής, με το παραδοσιακό κροατικό όργανο «ταμπουρίτσα».

 

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών εργασίας του Σαββάτου, τελευταία ημέρα του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για τις μειονοτικές δομές στις πόλεις.
Η εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ “Κρστε Μισίρκοβ” περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, ειδικά οι γλωσσικές, στην Ελλάδα και για την ανυπαρξία οποιασδήποτε προστασίας αυτών από την αφομοίωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2o Φόρουμ στην Θεσσαλονίκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - 2024

Βίντεο της εκδήλωσης, με υπότιτλους στα ελληνικά. Για να δείτε τους υπότιτλους, πατήστε πάνω στο βίντεο όπου γράφει "παρακολούθηση στο YouTube", και στην συνέχεια πατάτε στο κουμπί "υπότιτλοι", στο κάτω μέρος του βίντεο.

Η απίστευτη ανακοίνωση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα!

"Διότι είμεθα Ελληνοι εμείς... Καμία σχέση με γειτνιαζουσες χώρες έχουμε! Είμεθα και Ευρωπαίοι. Αυτοί, όχι!"      

Φωτογραφίες και βίντεο από το 1ο Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων 21-10-2023

  Απόσπασμα απο την ομιλία του Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Τσαρκνιά  και διαχειριστή της ΑΜΚΕ "Κρστε Μισίρκοβ" Σε ταβέρνα στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης

Ο αντι-μακεδονικός ρόλος της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (with translation into English)

Prot. Issue 1450 / Conclusion 1211 CONFIDENTIAL - SECRET - URGENT Information on Slavic and Vlach parishes is sought Kingdom of Greece The Holy Synod of the Church of Greece To the Most Reverend Bishops of the regions of Thrace, Macedonia and Epirus. The Holy Synod, wishing to know the number of our dioceses in which there are Slavophone and Vlach-speaking parishes, please forward, no later than the 10th of the next month of June, a detailed statement containing 1) the name of the village with such parishes, 2) the number of families which they comprise, 3) the names of each of the vicar priests, the date of their ordination and the name of  the Bishop who ordained them, their age,  marital and property status, length of service, place of origin, school qualifications, national consciousness and their national activities, native language   and finally, the type and amount of their compensation. Athens, May 24, 1939 (the names of all the Bishop at the Holly Synod foll...

Η εθνική ιδεολογία του Κρστε Μισίρκοβ που δεν επικράτησε στους Μακεδόνες

  Διαβάστε για την εθνική ιδεολογία του Κρστε Μισίρκοβ για την Μακεδονία που οι Μακεδόνες ποτέ δεν ακολούθησαν. Αφήστε τα όπλα, τις κραυγές και τα σύμβολα και πιάστε χαρτιά, μολύβια και βιβλία! Η ιστορία μας, μας διδάσκει για το μέλλον μας ως έθνος. " Ο Κρστέ Μισίρκοφ ανήκε στη γενιά των νεαρών ανδρών που βοήθησαν στον καθορισμό και στη διάδοση του «μακεδονικού ζητήματος» μέσω του επαναστατικού ζήλου της οργάνωσης που είχ ε δημιουργήθει το 1893, της «Μυστικής Επαναστατικής Οργάνωσης Μακεδονίας-Αδριανούπολης», περισσότερο γνωστή με το μετέπειτα όνομά της, «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση» ( EMEO ). Μέσα σε μια δεκαετία, η οργάνωση προχώρησε πολύ από τη συνωμοσία στην ένοπλη αντίσταση, τις τρομοκρατικές ενέργειες και μια (κακώς προετοιμασμένη) εξέγερση. Η φανατική δέσμευση των μελών της και η βία που συνδέεται με το όνομά της έδωσε ευρύτερη δημοσιότητα σε όλο το σύνολο των προβλημάτων που συνδέονται με τη Μακεδονία. Αυτό έγινε πιο έντονο μετά το 1903, όταν η απο...

Ιδρύθηκε νέα ΑΜΚΕ

Στις 18 Νοεμβρίου, 2018 ιδρύθηκε νέα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΏΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ και με το διακριτικό τίτλο "ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ", με έδρα την Αριδαία. Σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλαδα και στην Ευρώπη. Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές η μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, ιδίως: α) διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.   β) εκδόσεις CD/DVD γ) εκθέσεις κι παρουσιάσεις βιβλίων  δ) ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής. ε) καθώς και κάθε συναφής εκδήλωση. Για ...

Φωνές ενωμένες για την αλλαγή στην Ελλάδα: Μέσα στο 2ο Ετήσιο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη (Σολούν)

Η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD), η κορυφαία παγκόσμια μη κομματική, μη πολιτική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που συνηγορεί υπέρ των Μακεδόνων, συνεργάστηκε με το Μακεδονικό Κίνημα για την Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας NPO «Krste Misirkov» με έδρα την Ελλάδα για να φιλοξενήσει το 2ο Ετήσιο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Θεσσαλονίκης (Solun). στις 19 Οκτωβρίου 2024. Αυτή η εντυπωσιακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Solun), Ελλάδα, επιδίωξε να ενδυναμώσει τις φωνές των μειονοτήτων και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες τις κοινότητες, εστιάζοντας στη συνεργασία, τον διάλογο και την πολιτιστική διατήρηση, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 120 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών γλωσσικών και πολιτιστικών ομάδων έχουν παρευρεθεί στο Φόρουμ. Εναρκτήριες αναφορές Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, θρησκευτικός ηγέτης της Μακεδονική...

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΙΕΦ στην Έδεσσα

   

Απόφαση Εφετείου κατά του "Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας"

Αποδεικνύεται ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μας με το ελληνικό κράτος αφου αυτό αρνείται να αναγνωρίσει εθνικές μειονότητες. Ο μόνος τρόπος για πίεση είναι να επιβαλλόμαστε όπου όσο, και όταν μπορούμε. Ώσπου να αλλαξει ο νόμος. Θα είμαστε παντού! Η ΑΜΚΕ "Κρστε Μισίρκοβ" θα συνεχίσει την δραστηριότητα της πάντα με νομιμότητα και ο, τι δεν απαγορεύει ο νόμος, θα γίνεται. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια "πύρρειος νίκη" μιας αντιδραστικής και εθνικιστικής ομάδας του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την προώθηση και την προβολή της Μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού πολιτισμού μας. https://www.dimokratia.gr/politiki/581932/mploko-efeteioy-stoys-skopianoys-istoriki-exelixi-kai-gia-ti-symfonia-ton-prespon/

Ομιλίες και συμπεράσματα από το 1ο Διεθνές Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2023 στην Θεσσαλονίκη

Μετά την πραγματοποίηση της ομολογουμένως επιτυχημένης συνάντησης στο 1ο Διεθνή Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς Συνθήκες, παραθέτουμε εδώ κάποια σημεία των ομιλιών που ακούστηκαν στην διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ. Ειδικό θέμα του Φόρουμ φέτος ήταν τα δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ελλάδα, με αφορμή την 100η επέτειο της επικύρωσης, το έτος 1923, του Πρωτοκόλλου της Κοινωνίας των Εθνών για την Προστασία των Μειονοτήτων στην Ελλάδα. Οι ομιλίες χαιρετισμού ξεκίνησαν με αυτήν του εκπρόσωπου της Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς (UMD) Meto Koloski ο οποίος, α φου χαιρέτισε και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ και ειδικά τους ομιλητές, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: “ Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε αυτό που οραματιζόμαστε να γίνει μια ετήσια συγκέντρωση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Φέτος, θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συμφωνιών. Κοιτάξτ...