Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

DONATE

Η εθνική ιδεολογία του Κρστε Μισίρκοβ που δεν επικράτησε στους Μακεδόνες

 

Διαβάστε για την εθνική ιδεολογία του Κρστε Μισίρκοβ για την Μακεδονία που οι Μακεδόνες ποτέ δεν ακολούθησαν.
Αφήστε τα όπλα, τις κραυγές και τα σύμβολα και πιάστε χαρτιά, μολύβια και βιβλία! Η ιστορία μας, μας διδάσκει για το μέλλον μας ως έθνος.

"Ο Κρστέ Μισίρκοφ ανήκε στη γενιά των νεαρών ανδρών που βοήθησαν στον καθορισμό και στη διάδοση του «μακεδονικού ζητήματος» μέσω του επαναστατικού ζήλου της οργάνωσης που είχε δημιουργήθει το 1893, της «Μυστικής Επαναστατικής Οργάνωσης Μακεδονίας-Αδριανούπολης», περισσότερο γνωστή με το μετέπειτα όνομά της, «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση» (EMEO).

Μέσα σε μια δεκαετία, η οργάνωση προχώρησε πολύ από τη συνωμοσία στην ένοπλη αντίσταση, τις τρομοκρατικές ενέργειες και μια (κακώς προετοιμασμένη) εξέγερση. Η φανατική δέσμευση των μελών της και η βία που συνδέεται με το όνομά της έδωσε ευρύτερη δημοσιότητα σε όλο το σύνολο των προβλημάτων που συνδέονται με τη Μακεδονία.

Αυτό έγινε πιο έντονο μετά το 1903, όταν η αποτυχημένη εξέγερση του Ίλιντεν προκάλεσε αντιδραστική τρομοκρατική βία, στην οποία συμμετείχαν όλες οι ομάδες με εθνικές και πολιτικές πεποιθήσεις, μετατρέποντας τη Μακεδονία σε διαβόητη περιοχή φόβου και απελπισίας.

Η πίστη της ΕΜΟ για αυστηρή πολιτική απόσχιση, βασισμένη στην ιδέα της πατριωτικής αλληλεγγύης μεταξύ διαφόρων εθνών στη Μακεδονία, έγινε σχεδόν η μόνη και κυρίαρχη φωνή για τη Μακεδονία, προερχόμενη από τους ίδιους τους Μακεδόνες.

Η διφορούμενη στάση της ομάδας απέναντι σε προβλήματα εθνικότητας, ταυτότητας και θρησκείας, επηρεασμένη από σοσιαλιστικά και αναρχικά ιδεώδη, δεν άλλαξε τον κυρίαρχο δημόσιο λόγο για τη Μακεδονία ως «ανάμεικτη σαλάτα» διαφόρων εθνών παγιδευμένων μαζί σε έναν φαύλο κύκλο φυλετικής βίας.

Παρ' όλες τις προσπάθειες της ΕΜΕΟ να διατηρήσει την αυτονομία δράσης και την αυθεντική αυτο-εκπροσώπηση, η κυρίαρχη διεθνής αντίληψη για τον μακεδονικό αγώνα ήταν ακόμα αυτή της αμοιβαίας εξόντωσης των αλυτρωτισμών. Εκτός από τον τιτλοφορικό κοινό εχθρό, τους Τούρκους, η πρώτη εντύπωση που είχε ένας ξένος για τη Μακεδονία ήταν αυτή των Βούλγαρων, Ελλήνων και Σέρβων που αλληλοσκοτώνονται, πολεμώντας ακόμη και εναντίον των δικών τους τμημάτων.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, η εικόνα του δολοφόνου Τούρκου τυράννου να σκοτώνει αθώους Χριστιανούς, που επικρατούσε μεταξύ των Ευρωπαίων φιλελεύθερων μόλις μια γενιά νωρίτερα, μετατράπηκε σε έναν λόγο για επιθετικούς εθνικιστές που θα έπρεπε καλύτερα να διαχωριστούν αντί να απελευθερωθούν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα του Κρστε Μισίρκοβ και της ομάδας φοιτητών και μελετητών από την Αγία Πετρούπολη έμελλε να περιθωριοποιηθεί, ακόμη και να γίνει αντικείμενο διεθνούς περιφρόνησης, καθώς στόχος τους ήταν να οικοδομήσουν μια ξεχωριστή μακεδονική ταυτότητα βασισμένη στη θρησκευτική ενότητα. μια κοινή, τυποποιημένη γλώσσα, καθώς και ένα κοινό παρελθόν και ιστορική μυθολογία.

Ωστόσο, οι ιδέες τους δεν ήταν απλώς μια εξωφρενική εφεύρεση νέων ακαδημαϊκών μεταναστών. Συλλογές εθνογραφικού υλικού από τη Μακεδονία στις τοπικές σλαβικές διαλέκτους και προσαρμοσμένες ορθογραφίες είχαν ήδη εκδοθεί στη Σόφια και τη Ρωσία.

Την τελευταία δεκαετία του δέκατου ένατου αιώνα, αρκετές μελέτες για τη σλαβική φιλολογία ξεκίνησαν, για πρώτη φορά, να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη υπόθεση ότι η μακεδονική δημοτική γλώσσα είναι μια απλή διάλεκτος της βουλγαρικής ή, σε μικρότερο βαθμό, της σερβικής γλώσσας. Οι ακαδημαϊκές (επαν)εξετάσεις του Μισίρκοφ για το «μακεδονικό ζήτημα» βασικά στέρησαν από τον συνεχιζόμενο διεθνικό πόλεμο (και τους μαχητές του) μια λογική αίσθηση και τελικά την ηθική δικαιολόγηση.

Το υπό συζήτηση βιβλίο αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό όταν εμφανίστηκε στη Σόφια το 1903.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η διανομή του παρεμποδίστηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις, αντίγραφά του καταστράφηκαν.

Το βιβλίο παρουσιάζει τον πρώτο ρητό και επιστημονικά επεξεργασμένο ισχυρισμό για τη ιδιαιτερότητα των Σλάβων της Μακεδονίας. Ο Μισίρκοφ κατηγορεί τους επαναστάτες ότι συμμετείχαν σε εξεγέρσεις χωρίς καν να ορίσουν ενιαίους στόχους για τον εθνικό αγώνα.

Η άποψή του ήταν ότι ο αγώνας για την ελευθερία (ή την αυτονομία) θα είχε νόημα μόνο εάν οι άνθρωποι στο όνομα των οποίων διεξάγονταν ο αγώνας θεωρούνταν από τους επαναστάτες ως διαφορετικοί από τους γύρω λαούς. Αν όχι, υποστήριξε, η έννοια της πατρίδας θα έχανε το νόημά της και η διαίρεση της επικράτειας θα γινόταν αναπόφευκτη.

Μια έντονα επιδιωκόμενη ατζέντα στο βιβλίο είναι η ανάγκη χρήσης της μακεδονικής δημοτικής γλώσσας, δηλαδή των κεντρικών της διαλέκτων, ως πυρήνα για μια επικείμενη και τυπική λογοτεχνική γλώσσα.

Ο Μισίρκοφ ισχυρίστηκε ότι η εξέλιξη από μια διάλεκτο σε μια λογοτεχνική γλώσσα ήταν θέμα πρακτικού συλλογισμού και λήψης αποφάσεων και όχι αισθητικών στόχων.

Τέλος, υποστήριξε επίσης την ανανέωση της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας ως αυτόχθονης Εκκλησίας. Η ιδέα ακούγεται σαν να είναι βγαλμένη από ένα εγχειρίδιο οικοδόμησης έθνους. Ο Μισίρκοφ συμβουλεύει να μην υπάρχουν τρία Ορθόδοξα θρησκευτικά-εκπαιδευτικά συστήματα για σχεδόν ένα και ίδιο λαό—μια κατάσταση που θα παρήγαγε διαφορετικές θρησκευτικές, γλωσσικές και κατά συνέπεια εθνικές πεποιθήσεις (ελληνικές, βουλγαρικές και σερβικές)."

 Μετάφραση κειμένου από την αγγλική.

https://books.openedition.org/ceup/1128



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2o Φόρουμ στην Θεσσαλονίκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - 2024

Βίντεο της εκδήλωσης, με υπότιτλους στα ελληνικά. Για να δείτε τους υπότιτλους, πατήστε πάνω στο βίντεο όπου γράφει "παρακολούθηση στο YouTube", και στην συνέχεια πατάτε στο κουμπί "υπότιτλοι", στο κάτω μέρος του βίντεο.

Η απίστευτη ανακοίνωση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα!

"Διότι είμεθα Ελληνοι εμείς... Καμία σχέση με γειτνιαζουσες χώρες έχουμε! Είμεθα και Ευρωπαίοι. Αυτοί, όχι!"      

Φωτογραφίες και βίντεο από το 1ο Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων 21-10-2023

  Απόσπασμα απο την ομιλία του Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Τσαρκνιά  και διαχειριστή της ΑΜΚΕ "Κρστε Μισίρκοβ" Σε ταβέρνα στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης

Ο αντι-μακεδονικός ρόλος της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (with translation into English)

Prot. Issue 1450 / Conclusion 1211 CONFIDENTIAL - SECRET - URGENT Information on Slavic and Vlach parishes is sought Kingdom of Greece The Holy Synod of the Church of Greece To the Most Reverend Bishops of the regions of Thrace, Macedonia and Epirus. The Holy Synod, wishing to know the number of our dioceses in which there are Slavophone and Vlach-speaking parishes, please forward, no later than the 10th of the next month of June, a detailed statement containing 1) the name of the village with such parishes, 2) the number of families which they comprise, 3) the names of each of the vicar priests, the date of their ordination and the name of  the Bishop who ordained them, their age,  marital and property status, length of service, place of origin, school qualifications, national consciousness and their national activities, native language   and finally, the type and amount of their compensation. Athens, May 24, 1939 (the names of all the Bishop at the Holly Synod foll...

Ιδρύθηκε νέα ΑΜΚΕ

Στις 18 Νοεμβρίου, 2018 ιδρύθηκε νέα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΏΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ και με το διακριτικό τίτλο "ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ", με έδρα την Αριδαία. Σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλαδα και στην Ευρώπη. Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές η μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, ιδίως: α) διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.   β) εκδόσεις CD/DVD γ) εκθέσεις κι παρουσιάσεις βιβλίων  δ) ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής. ε) καθώς και κάθε συναφής εκδήλωση. Για ...

Φωνές ενωμένες για την αλλαγή στην Ελλάδα: Μέσα στο 2ο Ετήσιο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη (Σολούν)

Η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD), η κορυφαία παγκόσμια μη κομματική, μη πολιτική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που συνηγορεί υπέρ των Μακεδόνων, συνεργάστηκε με το Μακεδονικό Κίνημα για την Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας NPO «Krste Misirkov» με έδρα την Ελλάδα για να φιλοξενήσει το 2ο Ετήσιο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Θεσσαλονίκης (Solun). στις 19 Οκτωβρίου 2024. Αυτή η εντυπωσιακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Solun), Ελλάδα, επιδίωξε να ενδυναμώσει τις φωνές των μειονοτήτων και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες τις κοινότητες, εστιάζοντας στη συνεργασία, τον διάλογο και την πολιτιστική διατήρηση, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 120 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών γλωσσικών και πολιτιστικών ομάδων έχουν παρευρεθεί στο Φόρουμ. Εναρκτήριες αναφορές Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, θρησκευτικός ηγέτης της Μακεδονική...

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΙΕΦ στην Έδεσσα

   

Απόφαση Εφετείου κατά του "Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας"

Αποδεικνύεται ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μας με το ελληνικό κράτος αφου αυτό αρνείται να αναγνωρίσει εθνικές μειονότητες. Ο μόνος τρόπος για πίεση είναι να επιβαλλόμαστε όπου όσο, και όταν μπορούμε. Ώσπου να αλλαξει ο νόμος. Θα είμαστε παντού! Η ΑΜΚΕ "Κρστε Μισίρκοβ" θα συνεχίσει την δραστηριότητα της πάντα με νομιμότητα και ο, τι δεν απαγορεύει ο νόμος, θα γίνεται. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια "πύρρειος νίκη" μιας αντιδραστικής και εθνικιστικής ομάδας του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την προώθηση και την προβολή της Μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού πολιτισμού μας. https://www.dimokratia.gr/politiki/581932/mploko-efeteioy-stoys-skopianoys-istoriki-exelixi-kai-gia-ti-symfonia-ton-prespon/

Ομιλίες και συμπεράσματα από το 1ο Διεθνές Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2023 στην Θεσσαλονίκη

Μετά την πραγματοποίηση της ομολογουμένως επιτυχημένης συνάντησης στο 1ο Διεθνή Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς Συνθήκες, παραθέτουμε εδώ κάποια σημεία των ομιλιών που ακούστηκαν στην διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ. Ειδικό θέμα του Φόρουμ φέτος ήταν τα δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ελλάδα, με αφορμή την 100η επέτειο της επικύρωσης, το έτος 1923, του Πρωτοκόλλου της Κοινωνίας των Εθνών για την Προστασία των Μειονοτήτων στην Ελλάδα. Οι ομιλίες χαιρετισμού ξεκίνησαν με αυτήν του εκπρόσωπου της Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς (UMD) Meto Koloski ο οποίος, α φου χαιρέτισε και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ και ειδικά τους ομιλητές, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: “ Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε αυτό που οραματιζόμαστε να γίνει μια ετήσια συγκέντρωση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Φέτος, θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συμφωνιών. Κοιτάξτ...